Arts & Crafts. Arte și Meserii

Слайд 2

Arts and Crafts a fost o mișcare artistică de design, originară

Arts and Crafts a fost o mișcare artistică de design, originară în
în Insulele Britanice, devenită ulterior internațională, extinsă pe o perioadă de circa 50 de ani (1860 și 1910), care a atins maximul său în cea de-a doua jumătate a perioadei sale, dar care și-a continuat influența sa puternică până în anii 1930, având ca obiectiv să îmbine subiectivitatea cu dorința de a lega arta de meșteșuguri și design. Profilul stilistic al mişcării Arts & Crafts s-a născut ca o replică la adresa istorismului victorian ce domina artele decorative ale societăţii engleze de la mijlocul secolului XIX. `

Слайд 3

Mișcarea artistică a fost condusă de artistul plastic și scriitorul William Morris

Mișcarea artistică a fost condusă de artistul plastic și scriitorul William Morris
ajutat de arhitectul Charles Voysey în timpul anilor 1860, fiind inspirată de scrierile lui John Ruskin și Augustus Pugin. A pornit din plin în Insulele Britanice, dar s-a răspândit apoi în Europa și America de Nord. A fost, în mare parte, o reacție artistică la statutul stagnant al artelor decorative la timpul și la condițiile în care a fost atins. Cresterea clasei de consum în această perioadă a coincis cu creșterea bunurilor de consum obținute industrial, de o mai slabă calitate și originalitate. Mișcarea a militat constant pentru  revenirea la metodele tradiționale de realizere a artefactelor de interior utilizănd forme decorative, simple, medievale, romantice sau folclorice. Mișcarea a pledat pentru realizarea de reforme economice și sociale, fiind considerată anti-industriala.

Слайд 4

Crane, Ruskin și Morris au afirmat că ar fi mai bine pentru

Crane, Ruskin și Morris au afirmat că ar fi mai bine pentru
toți dacă meșteșugurile individuale ar reînvia, argumentând că obiectele produse în masă nu se pot compara cu cele lucrate manual din punct de vedere calitativ.  Arts and Crafts a mai însemnat o reacție artistică la statutul stagnant al artelor decorative la timpul și la condițiile în care a fost atins. Numele său a fost împrumutat de la Societatea Arts and Crafts, fondata în 1887, care a cuprins o gamă variată de ateliere de lucru și producători. Fiecare țară a adaptat principiile noului curent în funcție de propriile nevoi. Deși lucrările pot fi foarte diferite vizual, ele formează o unitate datorită idealurilor care stau la baza lor. Breslele medievale meșteșugărești au oferit un model estetic ideal pentru producția de obiecte artisznale, idei fiind imprumutate deopotrivă din cultura europeană și cea islamică medievală. La acest fapt a contribuit într-o mare masură cartea lui Owen Jones, intitulată “The Grammar of Ornament”, care a devenit o sursă de inspirație pentru numeroși designeri atrași de obiectele decorative.

Слайд 5

(1834–1896)

A fost un scriitor, arhitect, artist plastic și traducător englez. Morris s-a

(1834–1896) A fost un scriitor, arhitect, artist plastic și traducător englez. Morris
născut la Walthamstow lângă Londra într-o familie relativ înstărită. A urmat școala la Marlborough School și la Exeter College, Oxford. Interesat de antichitatea medievală, și stimulat de Mișcarea Oxford, Morris intenționa să devină preot. La Oxford s-a împrietenit cu Edward Burne-Jones, cu care va rămâne prieten toată viața, ambii fiind influențați de lucrările lui Thomas Carlyle și John Ruskin. Ca rezultat, cei doi prieteni vor renunța la ideea de a studia teologia în 1855. Morris a studiat arhitectura cu George Edward Street și s-a căsătorit cu Jane Burden în 1859. În 1861, Morris este unul din fondatorii firmei Morris, Marshall, Faulkner & Co., care timp de peste 30 de ani va revoluționa gustul publicului englez. Lui Morris îi displăceau atât urățenia externă cât și comercialismul și legăturile dintre muncitori și patroni care prevalau la mijlocul secolului al XIX-lea. De aceea a devenit socialist.

Слайд 6

WILLIAM MORRIS (1834-1896) 'Trellis', 1862 (wallpaper design).

WILLIAM MORRIS (1834-1896) 'Trellis', 1862 (wallpaper design).

Слайд 8

Charles Voysey
(1857–1941)

Charles Voysey (1857–1941)

Слайд 10

Christopher Dresser
(1834 –1904)

Christopher Dresser (1834 –1904)